Geen energielabel bij verkoop huis? Dan direct een boete!

Wie zijn huis verkoopt en nog geen definitief energielabel kan overleggen, moet sinds juli 2019 direct een boete betalen. Voorheen was dit slechts een voorwaardelijke geldstraf.

Nieuws
Datum: 09-08-2019

De hoogte van die boete is voor particulieren € 170. Organisaties en bedrijven betalen € 340. Dat is overigens wel lager dan de oude voorwaardelijke boete van € 405.

De geldstraf wordt opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Deze instantie is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van het energielabel.

Over het energielabel

Begin 2015 hebben alle huishoudens in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen. Woningen met een A-label zijn het zuinigst, woningen met een G-label het minst zuinig.

Het voorlopige energielabel is niet meer dan een schatting, gebaseerd op het bouwjaar en het type woning. Weet u niet meer welk energielabel uw woning heeft? Controleer het dan op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel.

Definitief energielabel

Als u uw woning wilt verkopen, moet het voorlopige label zelf omzetten in een definitief label. Energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen hebben vaak een gunstig effect op het energielabel. Een definitief label kost een paar euro tot enkele tientjes en is eenvoudig aan te vragen via www.energielabelvoorwoningen.nl.

Voordelen beter label

Een huis met een beter energielabel draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar is ook gunstig voor u. Zolang u in uw huis woont, heeft u namelijk lagere energiekosten. De snelste en meest rendabele manier om uw energielabel te verhogen is vaak door uw huis (beter) te isoleren. Daarnaast kunt u overwegen om zonnepanelen te plaatsen. Wilt u nog verder gaan, dan kunt u een warmtepomp en een zonneboiler overwegen.

Energielabel bij verkoop

Gaat u uw huis verkopen? Dan zijn er zelfs twee voordelen! Allereerst is een huis met een hoger label meer waard. Uit recente cijfers blijkt dat het prijsverschil kan oplopen tot maar liefst € 19.000,-. Daarnaast staan deze huizen aanzienlijk korter te koop, het verschil tussen label A en G kan inmiddels wel oplopen tot drie maanden!

Meer informatie

Heeft u vragen over dit bericht of wilt u meer weten over het energielabel? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.