Aantal verkeersongevallen stijgt helaas weer

Het aantal verkeersslachtoffers is vorig jaar onverwacht fors gestegen. Er vielen bijna 11 procent meer doden dan in 2017. Verwacht wordt dat verkeersregels strenger worden. En dat u meer op uw gedrag gewezen wordt.

Ongeval met meerdere auto's
Nieuws
Datum: 14-05-2019

Waarom het verkeer meer slachtoffers eist, wordt op dit moment nog onderzocht. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren: Meer drukte op wegen en fietspaden, meer ouderen in het verkeer en vaker gevaarlijk gedrag zoals appen in de auto of op de fiets. Opvallend is dat er vooral meer doden vallen onder inzittenden van personenauto´s en onder fietsers en scootmobielers. Verder blijken 50-plussers vaker te overlijden met de fiets, terwijl jonge verkeersdoden vaker in de auto zaten.

Meer doden en zwaargewonden

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) berekende onlangs dat het aantal verkeersdoden de komende tien jaar slechts licht zal dalen en dat het aantal zwaargewonden flink zal stijgen als het kabinet geen concrete maatregelen treft en geen extra geld beschikbaar stelt. De kans is dan ook groot dat verkeersregels strenger worden. Appen en bellen in de auto en op de fiets is al verboden. En in Amsterdam is de snorfiets van het fietspas verbannen naar de rijweg en moeten berijders een helm dragen. De verwachting is dat deze regeling landelijk ingevoerd gaat worden. Ook wordt er gepleit voor een helm voor alle fietsers. En ouderen zouden misschien les moeten krijgen in het rijden op een e-bike of op een scootmobiel. Verder kan lokaal bekeken worden of een specifieke verkeerssituatie veiliger gemaakt kan worden.

Materiële schade

Prioriteit nummer één zal zijn om het aantal doden en (zwaar)gewonden naar beneden te brengen. Maar verkeersongevallen hebben ook materiële schade tot gevolg. Dat u voor de auto een verzekering afsluit, wordt logisch gevonden. Maar hoe zit dat met uw andere voertuigen? Uw brommer, fiets of scootmobiel kan ook beschadigd raken. Hoe fijn is het dat die kosten vergoed worden en dat u pechhulp kunt inschakelen als u na een ongeval niet verder kunt rijden? Bedenk ook dat de diefstal van brommers, snorfietsen en e-bikes flink is toegenomen. Een extra reden om een goede verzekering af te sluiten. Wilt u weten wat een verzekering voor u doet en hoeveel u daarvoor betaalt? Neem dan contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.